Home » Istorie » ”Comoara” sângeroasă care a stat ascunsă pe cel mai rapid şi luxos iaht al americanilor – FOTO+VIDEO

”Comoara” sângeroasă care a stat ascunsă pe cel mai rapid şi luxos iaht al americanilor – FOTO+VIDEO

Publicat: 28.05.2016
La jumătate de secol după ce Congresul american a interzis comerţului cu sclavi, cu mai puţin de trei ani înainte de începerea Războiului Civil, un iaht de curse transformat a sfidat legea americană şi a strecurat sute de sclavi africani în America.

Călătoria navei Wanderer este ultimul caz documentat de sosirea a unei nave de sclavi în Statele Unite ale Americii.

La 4 iulie 1858, unul dintre cele mai rapide iahturi de curse din America a plecat din Charleston, Carolina de Sud, chiar de ziua independeţei. De-a lungul coastei, mulţimea flutura din steaguri şi batiste când nava Wanderer s-a îndepărtat de mal.

La aproape două luni mai târziu, William Bowden, comandantul navei britanice de război, HMS Medusa, a reperat cum iahtul american se apropia de gura fluviului Congo. Patrulând coasta africană, în căutarea navelor destinate comerţului ilegal de sclavi, Bowden a urcat la bordul iahtului Wanderer şi a fost uimit de opulenţa decorului. Oglinzile erau aurite, mobilierul confenţionat din lemn de trandafir, dulapuri impresionante şi ornamentate, toate demonstrau ”necesarul pentru confort şi lux”.

Iahtul Wanderer

La invitaţia americanilor, ofiţerii britanici au luat cina pe canapele fine de damasc, în salon, unde au fost serviţi cu şampanie şi trabucuri. Căpitanul John Egbert Farnum le-a relatat poveşti despre aventurile sale în Războiul mexican-american.

Spre sfârşitul serii, Farnum a întrebat în glumă oaspeţii dacă nu doresc să inspecteze iahtul pentru a se asigura că nu este o navă pentru sclavi. Ofiţerii britanici au râs fiindcă nava părea prea extravagantă pentru a servi comerţului cu sclavi. Misiunea odioasă a iahtului Wanderer era foarte bine camuflată.  Ascunse vederii erau multiple lanţuri şi cătuşe şi materialele necesare pentru construcţia unei punţi pentru sclavi.

De îndată ce britanicii au plecat, americanii şi-au reluat sarcinile lor ilegale pentru construcţiia zonei dedicată mărfii umane. Congresul a abolit comerţul cu sclavi în 1808 şi a numit-o crimă ce se va pedepsi cu moartea, în 1820. Dar asta nu a fost o barieră pentru proprietarii navei Wanderer.

Membrii unui club de iaht din New York, William Corrie şi Charles Lamar, descendenţi ai familiilor din Sud, au cumpărat nava de la magnatul de zahăr din Louisiana, John D. Johnson, în primăvara anului 1858, şi au început imediat să o retehnologizeze din unul dintre cele mai rapide iahturi într-o navă pentru sclavi.

Au existat voci care presupuneau că nava ar putea urmări scopul comerţului cu sclavi, chiar şi New York Times s-a întrebat ”cu voce tare” dacă iahtul nu ar fi fost transformat într-o navă pentru  sclavi, dar vedeau totuşi absurdă această idee să distrugi o „navă atât de costisitoare, şi atât de bine adaptată pentru dorinţa unui domn de a-şi petrece elegant timpul liber”. Oficialii guvernului au ordonat o inspecţie amănunţită a navei. Dar pe lângă un astfel de volum de bunuri opulente, „necesare pentru o călătorie extraordinară, altceva nu a fost observat”.

Oficialii vamali nu au avut altă opţiune decât să permită navei să se îndrepte din Charleston spre Africa, unde în schimbul romului, prafului de puşcă, spadelor şi altor bunuri, sudiştii au cumpărat în secret aproape 500 de sclavi, dintre care mulţi adolescenţi tineri marcaţi cu fier fierbinte.

(De la stânga la dreapta) Romeo, Ward Lee, Tucker Henderson, au fost capturaţi şi aduşi în America pe Wanderer. Această imagine a fost făcută după ce au fost eliberaţi.

Dupa ce a navigat peste Oceanul Atlantic, la 28 noiembrie 1858, Wanderer şi-a coborât ancora la Jekyll Island în largul coastelor Georgiei, cu 400 de sclavi africani. Aproximativ 70 dintre africani au murit în condiţii mizarabile în timpul călătoriei, iar alte câteva zeci au dispărut. Contrabandiştii, vânători de sclavi, au ”descărcat” rapid încărcătura umană pe ţărm cu ajutorul bărcilor mici şi i-au împrărţit spre plantaţii şi spre pieţele de sclavi din întreagul Sud. La pieţile de sclavi, ”prada” a fost vândută pentru mai mult de 700 de dolari per cap.

În câteva saptamani, autorităţile au arestat criminalii, inclusiv pe Lamar, şi i-au acuzat de tranzacţionare de sclavi, piraterie şi alte infracţiuni. Ei fost judecaţi la un tribunal federal din Savannah, Georgia, în vara anului 1860. Din cauza Războiul Civil care a izbucnit în anul următor, cea mai dură sancţiune pentru ei a fost expulzarea lui Corrie din New York Yacht Club.

Lamar şi-a răscumpărat nava la un sfert din valoarea sa, dar Statele Unite au considerat-o un vas inamic în mai 1861 şi au convertit-o într-o canoniera a Uniunii. Nava a participat la blocada navală a porturilor înainte de a se scufunda în largul coastelor Cubei în 1871, după o revenire la utilizarea comercială.

Sursa: History

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase